Het verhaal van Kapenga Wonen

Het verhaal van Kapenga begint in februari 1934 met (opa) Sikko Kapenga in St Annaparochie met het “Bildtsch Meubelhuis”. Een eigen meubelmakerij annex stoffeerderij. Twee ondernemende mensen die het vak verstonden: Sikko als meubelmaker en echtgenote oma Henderika als naaister. De start was in de crisisjaren. Pas na enkele moeilijke jaren kon men in 1936 gaan investeren in machines en groeide de zaak gestaag. De oorlogsjaren kwam men goed door. Alles kwam op de bon, maar door de eigen gemaakte meubels te ruilen tegen bijv. olie en meel konden de eindjes aan elkaar geknoopt worden.
 
Na de oorlog kwam de economie langzaam weer op gang. De meubelfabrieken werden steeds groter en konden goedkoper fabriceren. Hierdoor werd het maken van eigen meubelen bij Sikko Kapenga wat meer naar de achtergrond verdrongen en ging hij zich meer toeleggen op de woninginrichting. Uit het gezin van acht kinderen kwamen uiteindelijk Piet (geboren 20 december 1940) en Jelle (geboren 16 januari 1945) bij opa in het bedrijf. Nadat Piet Kapenga in de zaak was gekomen trouwde hij op 8 april 1965 met de kwekersdochter Agatha Vreeken uit het Zuid-Hollandse Oude Wetering.
 
Het familiebedrijf ging zich meer in de breedte etaleren. Het klantenbestand groeide en was in die jaren al niet meer beperkt tot de Bildthoek en de omringende gemeenten. De klantenkring reikte veel verder. Het ondernemers echtpaar Piet en Agaath Kapenga wilden hun vleugels uitslaan en het voorbeeld van vader Sikko volgen, een eigen zaak beginnen. Met de inmiddels geboren zoon Sikko (3 april 1966) vertrokken zij naar Buitenpost. 
 
Afbeelding

Het 'Bildsch Meubelhuis' vanaf de start met oma Henderika Kapenga-Bosma op de voorgrond.

Afbeelding

Familie Kapenga v.l.n.r: oprichter Sikko Kapenga en kleinkind Sikko Peter, schoondochter Agaath en zoon Piet.

Afbeelding

De openingsaankondiging in 1934 in de 'Bildtse Post'. De eerste Kapenga meubelzaak is een feit.

Meubelshowroom Kapenga

In 1968 openden zij op 800 m2 “Meubelshowroom Kapenga” aan de Voorstraat in Buitenpost. Door te hard werken en de juiste meubelcollecties te voeren wisten ze een goede naam in de Friesche Wouden op te bouwen. In amper 10 jaar tijd was de winkel al uitgebreid tot 5000 m2 en had men 25 medewerkers in dienst. Ook veel Leeuwarders zijn sinds die tijd al klant bij Kapenga. In de tachtiger jaren bleef het bedrijf groeien en opende een filiaal aan de Zuidkade in Drachten. In 1990 had de winkel in Buitenpost een oppervlakte van 8000 m2 en waren er 65 medewerkers in loondienst.

De drie kinderen van Piet en Agaath zijn in het bedrijf opgegroeid. Op zaterdagen en in de schoolvakanties moest er mee geholpen worden. Vanaf 1985 zit zoon Sikko in het bedrijf en dochters Wilma en Hennie vanaf 1990 en 1991. Kapenga was in die tijd al een sterk meubelbedrijf met klanten uit een grote regio. Doordat de kinderen alle drie in de zaak kwamen wilde men verder uitbreiden. Er waren grote plannen voor nieuwbouw in Buitenpost en er was ook een plan voor een grote winkel op de Hemrik in Leeuwarden. Maar uiteindelijk kocht de familie Kapenga in 1995 Home Center in Wolvega. Sikko nam daar de leiding op zich en na een paar jaar kwam zus Hennie ook naar Wolvega. Vanaf dat moment nam Wilma met haar man Peter Jongschaap de leiding in Buitenpost op zich. 
 
Afbeelding

Meubelshowroom Kapenga aan de Voorstraat/hoek Irenestraat Buitenpost

Afbeelding

Het wagenpark van Kapenga

Afbeelding

Openingsadvertentie die destijds werd geplaatst in diverse regionale bladen

Home Center
Door de overname van Home Center in Wolvega nam de marktpositie in Noord Nederland enorm toe. De inkoopkracht werd verdubbelt en we konden daardoor voor onze klanten scherper inkopen en betere verkoopprijzen bieden. Grote volumes rechtstreeks bij de bron inkopen leidde er toe dat meubelfabrikanten en andere grote landelijke collega’s graag wilden samenwerken met de Kapenga’s. In 1998 is de “keukentak” van de Kapenga’s ontstaan. Door aansluiting bij een Duitse inkoopgroep kon Kapenga zeer goed keukens vermarkten en inmiddels zijn er 7 eigen keukenvestigingen.
 
Woonboulevard Leeuwarden
In 1997 kocht de familie Kapenga het pand van Miedema meubel aan de Voltastraat in Leeuwarden en startte daar een Trendhopper en een Profijtmeubel vestiging. Door aankoop van het naastgelegen panden van het Friesch Dagblad kon het pand aan de voltastraat in 2009 verbouwd en uitgebreid worden. Door meerdere woonformules o.a. Superkeukens, Profijtmeubel, Pronto wonen en XOOON ontstond Woonboulevard Leeuwarden. 
 
Samenwerking Lippe Lap 
Eind jaren 90 ontstond de samenwerking met Lippe Lap uit Drachten. Het DNA van de ondernemende familie Lap kwam overeen met die van Kapenga. Lippe Lap nam de woningtextielafdelingen in Wolvega en later in Buitenpost over. Woontextiel het specialisme van de familie Lap en wij meer aandacht voor meubelen. Het voordeel voor de klant daar gaat het ons om. 
 
Het familiebedrijf Kapenga had na de overname in 1995, 96 medewerkers in dienst. In 10 jaar tijd verdubbelde de omzet en groeide het personeelsbestand naar 200 medewerkers. De groei stopte in 2008 en het bedrijf kreeg te maken met een teruglopende markt. In Friesland is dat niet onopgemerkt gebleven en zijn er helaas een aantal bekende meubelwinkels verdwenen. Door het blijven innoveren, investeren en uitbreiden konden wij de omzet redelijk vast houden en het personeelsbestand behouden tot ongeveer 190 medewerkers. Vanaf 2014 trekt de markt gelukkig weer aan. 
 
Kapenga Wonen Leeuwarden
Door het verdwijnen van een aantal meubelwinkels in Friesland werd de kans om een Kapenga Wonen winkel in Leeuwarden te openen steeds groter. 
Begin 2015 was het zover en is het pand aan de Balthazar Bekkerwei 1 in Leeuwarden aangekocht. Hiermee ging een langgekoesterde wens in vervulling.
 
Eindelijk een Kapenga wonen vestiging in de Friese Hoofdstad! Na maanden van verbouwing zijn we erg trots op deze vestiging. Een prachtig pand op een mooie plek en een schitterende collectie!